Informasi Sejarah Hulu Langat…

Daerah Hulu Langat merupakan salah satu daripada sembilan daerah yang terdapat di negeri Selangor, Malaysia. Ia merupakan daerah ke-5 terbesar di Negeri Selangor. Daerah ini terletak di dalam kawasan Lembah Klang dan bersempadan dengan :-
• Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Daerah Gombak di sebelah barat laut;
• Daerah Petaling di sebelah barat;
• Daerah Sepang di sebelah barat daya;
• Negeri Pahang di sebelah timur laut;
• Negeri Sembilan di sebelah selatan dan timur.

Sejarah

Hulu Langat mungkin mengambil sempena nama ‘langat’ yang kemudiannya ditambahkan perkataan “hulu” atau “ulu” kerana terletak di bahagian pedalaman negeri Selangor, lalu menjadi Hulu langat. Daerah ini kemungkinan besar terletak dalam jajahan Negeri Sembilan sehinggalah berlaku persepakatan yang membawa kepada penyerahan daerah Lukut kepada Negeri Sembilan, dan kemudiannya membawa daerah ini masuk ke dalam wilayah Selangor.

Penduduk

Penduduk asal daerah ini adalah terdiri daripada orang Melayu yang kebanyakan adalah orang Minangkabau di samping kehadiran suku etnik Melayu lain iaitu suku Jawa, Jambi, Mendailing dan lain-lain. Buktinya kini dapat dilihat berdasarkan pertuturan masyarakat tempatan yang cenderung menggunakan bahasa loghat tersebut.

Aktiviti ekonomi utama pada waktu ini adalah pertanian. Semasa zaman penemuan bijih timah di kawasan ini terutama di kawasan Cheras, Ampang dan kawasan sekitarnya terutama Kuala Lumpur, wujud perpindahan etnik yang ketara di kawasan ini. Suku Kerinchi (Jambi) tiba dengan ramainya untuk membuat kerja-kerja mengangkut hasil bijih ke Mantin atau Seremban melalui Sungai Ujong untuk dieksport ke Kuala Sungai Langat & Kuala Sungai Klang. Laluan Sungai Klang dan Sungai Langat dianggap tidak selamat akibat berleluasanya aktiviti perlanunan.

Terdapat tentera laut orang-orang Melayu yang serba kekurangan akan merompak kapal-kapal dagang untuk membiayai operasi ketenteraan pemimpin mereka, akibat dari perang saudara di Kelang antara Raja Mahadi (Waris yang sepatutnya mentadbir mukim Kelang) & Tengku Kudin (kerabat Raja Kedah, yang terkenal sebagai dalang yang bertanggungjawab secara langsung membawa kemasukan Residen British dan kongsi gelap Cina ke Selangor).

Kebanjiran buruh asing warga Cina membawa bersama pakatan kongsi-kongsi gelap mereka menyemarakkan lagi perang saudara di kawasan ini terutama di zaman kapitan Yap Ah Loy.

Daerah Hulu Langat

Keindahan Daerah Hulu Langat dicerna oleh ungkapan “kampung di tengah bandar besar”. Ini kerana suasana tradisi dan keindahan kampung masih tetap wujud di sini meskipun dihimpit oleh pembangunan yang agak pesat dari Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur terletak terlalu hampir, selain Wilayah Persekutuan Putrajaya juga terletak terlalu dekat dibahagian selatan Hulu Langat. Daerah ini mempunyai 7 buah Mukim yang diwartakan di bawah Kanun Tanah Negara iaitu

Mukim Ampang
Mukim Beranang
Mukim Cheras
Mukim Ulu Langat
Mukim Ulu Semenyih
Mukim Semenyih
Mukim Kajang.
Bilangan kampunng: 72 buah Penduduk Daerah Hulu Langat telah bertambah dengan pesatnya dari setahun ke setahun :- 1980 : 188,370 orang 1990 : 413,900 orang 2010 : 1,156,600 orang

Bilangan penduduk mengikut kaum :

Melayu : 586,700 orang
Cina : 355,800 orang
India : 113,800 orang
Lain-lain : 11,500 orang
Bukan warganegara : 88,800 orang[2]

Author: matlangat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *